Національний банк пояснив причини, через які в 2009 році не вдалося досягти показника інфляції нижче 10%.
Про це йдеться в аналітичній записці, оприлюдненій на сайті НБУ.
"Це відбулось внаслідок проведення стимулюючої фіскальної політики у І половині 2009 року та ефекту переносу від девальвації гривні на ціни, що мала місце як в кінці 2008 року, так і протягом всього 2009 року", - наголошується в повідомленні.
Підтвердженням цього в НБУ називають те, що базова інфляція протягом року перевищувала річні темпи росту індексу споживацьких цін, хоча її показник в річному вимірі знизився з 21,3% до 14,9%.
Додатковим чинником, який не давав знижуватись інфляції у повній мірі, були високі інфляційні очікування, що генерувались високим ступенем невизначеності у політиці та економіці, в першу чергу пов'язані із значним дефіцитом бюджету та відсутністю джерел його покриття, а також низькими темпами відновлення довіри до банківської системи.
Проте, в Нацбанку зазначають, що впродовж усього 2009 року спостерігалася стійка тенденція до зниження інфляції (з 22,3% до 12,3%).
Основними чинниками цього процесу стали зниження світових цін на товарних ринках, стиснення зовнішнього і внутрішнього попиту, що сформувало значний негативний розрив ВВП вже на початку року.
Додатковими чинниками, стримуючими інфляцію, регулятор також називає врожай 2009 року, а також адміністративне регулювання окремих цін і тарифів на послуги.
До того ж, внаслідок адміністративного утримання цін накопичились структурні дисбаланси, що сформувало відкладену інфляцію в економіці, говориться в звіті.
У Нацбанку також зазначають, що динаміка монетарних агрегатів впродовж 2009 року (грошова маса за рік знизилась на 5,5%) та видатки державного бюджету в другому півріччі мали стримуючий вплив на інфляцію.
Як повідомлялося, за даними Держкомстату інфляція в Україні в 2009 році становила 12,3%.